dijous, 14 de març del 2013

ANTONINA CANYELLES


Fa uns dies vaig escriure una entrada que se m'ha esborrat per error, on assegurava que la via futura per a les autores actuals seria la pròpia aportació directa de l'escriptora. No es pot afirmar mai res de forma contundent. Aquests dies he tingut una d'aquestes sorpreses que fan que pensis que paga la pena continuar amb aquesta tasca de, que sempre serà incompleta i potser injusta amb aquelles autores que encara desconec.

Vaig rebre un email d'una editorial petita però que ha sorgit amb una gran empenta, Lapislàtzuli. Si escriure és avui una feina feixuga i sovint poc gratificant pel que fa als aspectes de la difusió, esdevenir editor o editora és un gran mèrit. Les petites i mitjanes editorials es troben amb moltes dificultats i per això de vegades desapareixen o són abduïdes a la llarga per grups més grans.

A l'email em mencionaven dues autores que aquesta editorial ha publicat darrerament i que no es trobaven al meu blog. Una d'elles és Antonina Canyelles i de l'altra ja en parlaré més endavant. De moment i molt amablement, des de Lapislàtzuli m'han fet arribar els dos llibres d'Antonina Canyelles publicats per l'editorial, Putes i consentits (antologia poètica) i Tasta'm (34 poemes inèdits), de fet els dos llibres formen un tot i així ho manifesta l'editor en la contraportada dels llibres.

He de confessar que no coneixia l'obra d'aquesta poeta mallorquina, cosa imperdonable car a la xarxa hi ha força informació sobre la seva vida, la seva obra i la seva trajectòria.També he trobat prou testimonis virtuals per adonar-me que la lectura dels seus poemes no deixa ningú indiferent i que és un autora coneguda i valorada en molts àmbits relacionats amb la literatura.

Aconsello els no iniciats en la trajectòria d'Antonina Canyelles que visitin els diferents enllaços que incloc en aquesta entrada, per tal de tenir una visió més completa sobre aquesta poeta.

BIOGRAFIA 
(Les dades sobre la vida i l'obra d'aquesta autora les he manllevat d'aquesta web, que recomano a tothom)

Antonina Canyelles i Colom (Palma, 1942), apareix com una d'aquelles poetesses mallorquines que, amb la seva veu catalana, sempre punyent i força suggeridora, -que evoca i provoca- aconsegueix d'arribar ben endins de qui la llegeix o l'escolta.

Persona autodidacta, dedicada en cos i ànima a l'ensenyament de la llengua catalana a tots els nivells possibles, pot dir que són nombroses les generacions usuàries d'aquesta llengua, avui dia a Mallorca, que han anat a beure a les fonts de la seva gran saviesa i mestria.

Bé sia amb la difusió del català que fa des del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, a la dècada dels anys 60; bé sia amb les classes de català que imparteix a la dècada dels anys 70 al Col·legi Pius XII, de Ciutat, o amb el grup de Teatre infantildel mateix col·legi on exerceix la direcció tècnica -“La bruixeta sense granera”, “La bruixa Patuixa”, “Els tres fills del rei”, “Edip Rei”- ; bé sia de mil i una maneres diverses, de què se serveix per romandre al servei d'una llengua tan malmenada des de fa segles al nostre entorn més immediat.

Des de la publicació d'aquell primer llibre seu, titulat “Quadern de conseqüències”, l'any 1980, premi Marian Aguiló 1979 de les Festes Pompeu Fabra, i d'aquell primer recull de dibuixos i poemes que realitza l'any 1981 i que denomina “Patchwork. ”, -una artística carpeta de poemes amb il·lustracions d'Esperança Mestre-; o d'aquells poemes seus que recita a l'exposició de pintures muntada per Joan Artigues i organitzada per l'Ajuntament a la vila de Santa María del Camí l'any 1988; no en torn a saber res pus, de n'Antonina, fins a l'any 2005.

És a la presentació del llibre de poemes “Piercing” que fa a la sala d'actes del centre cultural de sa Nostra el mes de maig de 2005.

Dos anys després, n'Antonina compareix al IX Festival de Poesia de la Mediterrània celebrat al Teatre Principal de Palma el mes de juny de 2007.

Pocs mesos més tard, participa en la X Nit de Poesia a l'Auditori de Sant Cugat, en l'homenatge que s'hi ret a Palau i Fabre el mes d'octubre de 2007.

N'Antonina Canyelles també figura com a poetessa participant el mes de març de 2008 en la Poefesta de la Safor. IV Festival de Poesia 2008 que se celebra per quart any consecutiu al municipi d'Oliva, una festa literària que, des de la seua primera edició, reuneix la poesia més rellevant de la literatura catalana.

El 23 d'abril de 2008, Dia del Llibre, Festa de Sant Jordi, n'Antonina presenta, a la Llibreria Embat de Palma, el seu darrer recull de poemes. És un llibre que duu per títol ”D'estructura circular”.

I durant l'estiu de 2008 com informen els mitjans de comunicació -Diario de Mallorca, o el Diari de Balears (07/08/2008), n'Antonina Canyelles i Colom apareix com una de les protagonistes de la col·lecció Paraula de Poeta “que pretén donar a conèixer l'obra d'escriptors illencs amb una carrera consolidada”, segons s'afirma des de la Direcció General de Cultura del Govern de les Illes Balears.

Foto: Jaume Morey, manllevada aquí

ANTOLOGIA BREU

De PIERCING (2005)

Menjaràs morena, no altres peixos.
Menjaràs arròs amb gramenera.
Beuràs aigua amb cabotins de la més bruta.
Et prohibiran trencar la c i germinar la ela.
A poc a poc perdràs la fesomia.
A poc a poc perdrà sonoritat la essa.
La be i la ve serà un tant se me’n dóna.
El so neutre es tancarà com una porta
Acabaràs amb el cos ple d’autopistes.


De 34 POEMES INÈDITS (2011)

BABEL

Enguany els Reis d'Orient
ens han portat carbò i ciment.
El carbó, per putes i consentits.
El ciment, per reforçar la torre.


De D'ESTRUCTURA CIRCULAR (2007)

AUTORETRAT

De vegades
som una mica mineral
i em costa entendre
el llenguatge sucós de les taronges,
la frescor tan verda de la menta
i els missatges que m’envien els satèl·lits.

Sovint em perd
dins els tic-tac del rellotge
i em faig un embolic
amb els verbs i les estrelles.

Encenc els cigarrets pel cap on hi ha el filtre
i confonc el telèfon amb el comandament a distància.



De QUADERN DE CONSEQÜÈNCIES (PREMI MARIÀ AGUILÓ, 1979)

La meva cara cada dia obri carrers.
La teva cara cada dia obri carrers.
Les nostres cares cada dia obrin carrers.
Convé que tothom vegi que vivim.
Convé que els infants vegi que es fan grans.

De PATCHWORK (1981)

Dins el clot del lavabo
sabonera i cabells

dins el clot de la bossa
un cavall tot de fum

dins el clot de la mà
cinc dimonis vermells

dins el clot del meu plat
un castell ple d'arquers

dins el clot de la llei
jocs de cartes i daus

dins el clot de nou pams
la gran festa dels cucs.

AQUÍ podeu escoltar el testimoni de la poeta i alguns dels seus poemes.


6 comentaris:

nanis kru ha dit...

Senzillament esplendida. L´entrada i la señora Antonina.

Moltes gràcies per a compartir versos de mar enllà.
salut , alegria i bones lletres.

Maria-Antònia Massanet ha dit...

Gràcies, per "repescar" na Tonina, una poeta de tan nivell i tan sovint desconeguda. Una abraçada i enhorabona per la tasca de visibilització escomesa amb el bloc,
Maria Antònia Massanet

Júlia ha dit...

Nanis, i Maria-Antònia, gràcies pels comentaris, una gran poeta, si en sabeu de més que jo desconec us prego que em feu arribar referències a l'email que trobareu al blog, mercès.

Irene ha dit...

Benvolguda Júlia, gràcies per aquesta entrada. M'agradaria contactar amb tu per donar-te informació sobre l'última proposta escènica del grup teatral ''La Rabera Eclèctica'', que ahir al vespre (7 de març de 2015) va estrenar el seu espectacle 'Putes i consentits', basat en l'obra d'Antonina Canyelles. He buscat la teva adreça de correu electrònic pel blog però no l'he sabuda trobar. Si t'interessés saber-ne més, pots escriure'm aquí: laraberaeclectica@gmail.com / irene.torra@gmail.com. Moltes gràcies!

Júlia ha dit...

Bon dia, Irene, el meu email:

jcostacod@gmail.com

Anònim ha dit...

Quien no conoce a Dios a cualquier santo le reza. Vaya "poeta".