dimarts, 23 d’agost del 2016

NARCISA OLIVER, POEMES, HAVANERES I ACTIVISME CULTURAL


Ahir vaig assistir a una cantada d'Havaneres a càrrec del grup Les Veus de Reus. Van mencionar Narcisa Oliver i vaig pensar que havia de dedicar-li una entrada en aquest blog. No he trobat textos de poemes seus per la xarxa, llevat de les lletres d'havaneres que la van fer popular. Oliver va néixer el mateix any que jo i va morir molt jove.

A Palafrugell ha estat recordada i homenatjada i se li ha dedicat una plaça. Malauradament no sempre aquests activistes culturals i poetes locals transcendeixen més enllà de la seva petita pàtria tot i que en aquest cas algunes de les seves lletres siguin compartides per molta gent.

Crec que, en general, en tot recital de cançó, del gènere que sigui, caldria precisar el nom del músic i el lletrista, el mateix quan aquestes cançons es pengen a la xarxa.




Tamariu

Lletra: Narcisa Oliver
Música: Josep Bastons


De l'horitzó la ratlla ben traçada,
ja la teranyina daurada pel sol romp,
que en terra és fosc, que encara és matinada,
però a les Coves d'en Gispert ja hi neix el sol.

Va a poc a poc, avança carregada,
les gavines la segueixen amb gran vol,
la mar està molt quieta i és gelada,
l'aire marí ens promet un dia bo.

A la platja l'he vist arribar
i al silenci del matí d'estiu
he sentit els mariners cantar
una havanera a Tamariu.

Tornada

Quan neix el sol a Tamariu
de l'Iris va prenent els colors,
la gavina deixa són niu
i la mimosa obre ses flors.

La mar les roques va besant,
el cor somnia un cant joliu,
és aquell cant que surt del mar:
que n'ets de bella Tamariu!



Copio l'entrada que se li dedica a Viquipèdia, ja que m'ha semblat molt completa:

Narcisa Oliver i Deulofeu (Palafrugell, 1948 - 1995) fou una poetessa i activista cultural palafrugellenca, de gran activitat cultural. Col·laborava en tot tipus d'actes, formava part de la Coral Mestre Sirés, i participava en reunions literàries. L'Ajuntament de Palafrugell va publicar una selecció dels seus poemes, Steropé, l'abril de 1987 amb pròleg de Josep Martí i Clarà "Bepes". D'aquest llibre hi ha hagut dues edicions més. La segona el setembre de 1987 i la tercera el març de 2002. Aquesta darrera edició porta un pròleg de Félix Pérez Diz, director de la Coral Mestre Sirés, de la qual la Narcisa va formar part durant molt anys. 

La vila de Palafrugell l'ha recordada en multitud d'actes i homenatges, com per exemple el realitzat el novembre de 1999 al Teatre Municipal de Palafrugell, durant el qual es va col·locar a la sala d'actes del Teatre un quadre dedicat a Narcisa Oliver, realitzat per Modest Cuixart. L'1 d'octubre de 2010, també al Teatre Municipal de Palafrugell va tenir lloc un recital poètic i musical amb lectura de les seves poesies. La coral Mestre Sirés i el Duet Arjau varen interpretar cançons musicades a partir de les seves lletres. Algunes composicions s'han fet molt populars gràcies a l'adaptació musical com a havaneres, com Mariner de terra endins i Tamariu. El seu fons documental es conserva a l'Arxiu Municipal de Palafrugell.